Dünyada ilk kumaş ve dokuma teknikleri Mezopotamya bölgesinde gelişmiştir. Bugün pekçok dilde kullanılan tekstil terimleri o dönemden kalmıştır. Makrame, Muslin ve Damasco (Şam ilinin eski adı – Şam işi), Muslin (Musul ilinin eski adı – Musul işi) vb. İlerleyen zamanlarda eski mısır’da da perde kullanımı yaygınlaşmıştır.
Antik Yunan ve Roma dönemlerinde tapınakların iç mekan dekorasyonlarında kullanılmıştır.
Üzeri baskılı kumaşlar daha çok tercih edilmiştir. Tarihsel kaynaklara göre pencere perdesini ilk kez latinler kullanmıştır. Ortaçağda pencereler çok küçük, genellikle tahta kapaklar kullanlırdı.
Günümüzde kullanılan Vual sözcüğü büyük tören alanlarında gösterilere gelen soylu Romalıları güneşten korumak içindir. Velum adlı perde sisteminden gelmektedir. VI. Yüzyılda Bizans ve Roma’da iplik üretimi çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Bizans ipek dokumaları İstanbul ve Corintte bulunan tezgahlarda dokunmuştur. Bu süreçte desen ve kompozisyon açısından son derece zengin kumaşlar üretilmiştir. Bugün kullandığımız Stor, bu sürecin ürünlerinden biridir.
Perdeler, tarihin bazı dönemlerinde ortaçağda vs. Aynı zamanda mekan ısı düzenini sağlamakta kullanılıyordu. Pencere kapakları mumlu ve yağlı kağıtlarla kaplıydı. Soylu ve asiller yün dokuma ipekli perdeler kullanmaktaydı. Lucca ve Venedik’te çok kaliteli ipekler üretilmiştir.
Nüfusun artmasıyla birlikte yoğunlaşan mimari yapılaşmaya bağlı olarak güneş ışığından faydalanma ihtiyacı doğmuştur. Kalın perdenin yanında tül perdelerin kullanımını da gündeme getirmiştir. Günümüzde renkle, iplik kalınlığıyla ve dokuyla oynayarak çok çeşitli tül perdeler üretilmektedir.
info@metropoltul.com
+90 282 672 24 45